Total de visualitzacions de pàgina:

DXFM PER PROPAGACIÓ ESPORÀDICA, TOTA UNA BOGERIA D'EMISSORES

 

Poc abans de les set del vespre em disposava a provar el nou receptor TEF 6686 que va arribar-me fa pocs dies, i al no haver propagació troposfèrica arribaven les emissores de FM habituals. Però després d'uns minuts rebo un email d'alerta de la web de DXFM www.fmlist.org a on se m'indica que hi ha un episodi de propagació esporàdica. I com el nom indica tot un reguitzell d'emissores situades a partir d'uns 800 Km entren al dial:


Començo a fer una recerca per la part baixa de la banda i pel 90.3 entra una emissora en àrab, gravo un vídeo i el penjo al grup de Facebook DX NORTH AFRICA a on diexistes de tots la Mediterrània ens ajudem per a identificar les emissores que rebem en aquests episodis de propagació. En uns minuts un diexista algerià m'indica que és una emissora marroquina, també penjo un vídeo gravat als 87.8 i també ràpidament comentes que és l'emissora algeriana Radio Adrar emetent des de Timimoun:


També a la mateixa freqüència dels 87.8 identifico a 2 emissores italianes, Radio Kiss Kiss i l'omnipresent Radio Maria:


Moltes més emissores es fan presents als 102.2, 95.9, 95.8... però la identificació es fa difícil al durar les ràfegues d'escolta pocs segons. Si no coneixes la llengua es pot identificar l'emissora si arriba el seu RDS o PI, i amb l'ajuda de la web www.fmlist.org pots mirar quina emissora pot ser entre les més potents. Tot un repte per a qui vulgui introduir-se en aquesta vessant del DX, ara que comença l'època de les propagacions esporàdiques i troposfèriques.


                                                                                                                                        Jordi Brunet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada