Total de visualitzacions de pàgina:

DX-FM GARRAF

Els aficionats al DX-FM, o sigui escoltar emissores de FM llunyanes, fa temps que tenim difícil practicar aquesta afició a les ciutats, ja que el dial de la FM és ben plé i queden pocs espais per a on entrar les emissores llunyanes de FM.
Però el Massís del Garraf ens proporciona diversos indrets a on poder practicar aquesta afició i si la propagació ens acompanya podem escoltar emissores de tota la Mediterrània, anem per parts:




Què és la propagació?

En condicions normals la senyal de FM va poc més enllà de l´horitzó òptic, però amb certes condicions atmosfèriques les senyals poden arribar molt més lluny. Bàsicament hi ha dos menes de propagació de la senyal de FM, també aplicables a la resta de la banda de VHF i de la UHF.

Propagació troposfèrica:

En dies d´anticicló, o sigui d´altes pressions, les senyals de FM reboten a la troposfera en lloc d´atravessar-la podent arribar fins uns 1600 quilòmetres de distància. Si el dia és clar i sense vent les condicions de propagació encara milloren més, siguent més intenses les senyals a la sortida i posta del Sol. A l´estiu és quan es donen millor aquestes condicions.

La inversió tèrmica també forma part de la propagació troposfèrica, aquest fenòmen es produeix degut a que l´aire inferior està més fred que el superior, i es crea un "túnnel" per a on viatjen les ones, els dies clars i de boira baixa són els perfectes per a aquesta mena de propagació.

Aquesta propagació ens permet escoltar emissores de FM de gran part de la Mediterrània, des de Còrsega a Algèria. En aquesta web s´indica quan hi ha propagació troposfèrica a la nostra àrea:
http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html


Aquest dia hi havia una fortíssima propagació troposfèrica, va ser el 6 d´agost del 2009.

La propagació troposfèrica sol durar hores i dies, siguent canviant durant el dia, en uns minuts arriben emissores d´Algèria, després de Sardenya i segons com dels dos llocs, si la "tropo" és forta poden arribar al Garraf senyals de la península italiana, Grècia i de Tunísia.
Amb la inversió tèrmica ens arriben emissores més properes, les de les Illes Balears i del País Valencià, però també de sardes i algerianes.

Propagació esporàdica:
Aquesta mena de propagació és molt menys freqüent, la senyal de FM ens arriba des de distàncies entre els 1500 i 2300 quilòmetres degut a que reboten les ones en una capa més alta de la ionosfera, la capa E, que està situada a uns 65 quilòmetres d´altura. En una zona equidistant entre l´emissor i el receptor s´ionitza part de l´atmòsfera i la senyal rebota en lloc de perdre´s a l´espai, però aquest efecte dura entre segons i pocs minuts i generalment ens arriben les emissores potents d´una determinada zona. Amb propagació esporàdica pel Garraf he sintonitzat emissores gregues i per la Costa Brava de l´Europa de l´Est.

Per què és ideal el Massís del Garraf pel DX-FM?
Per dos raons: per una banda és un balcó obert a gran part de la Mar Mediterrània permentent l´entrada de senyals d´emissores de Còrsega fins a Algèria, i per l´altra el mateix massís fa de "filtre natural" impedint l´entrada de senyals de ràdio propers. A segons quins indrets arriben molt esmorteïdes les emissores de FM de Collserola, del Montgròs, de La Mussara i quasi res des de els emissors de l´interior de Catalunya.

Quins indrets del Garraf són ideals pel DX-FM?

Hem d´evitar d´anar als cims, els millors indrets per a fer el DX-FM són els situats per una banda sobre el mar i per l´altra tapats pel massís.


Parking del Pic del Martell:
Amb aquestes condicions és ideal el Parking del Pic del Martell, situat a uns 260 metres d´altura:
S´hi accedeix des de la carretera C31 just abans de l´inici de les Costes del Garraf i seguint l´indicador a La Plana Novella. A l´aparcament del Pic del Martell ens entren emissores de FM des de Sardenya fins a Algèria.

Una mica més avall, a uns 180 metres d´altura, podem aparcar a la tercera paella, un lloc és ideal pel DX-FM cap a Còrsega i Sardenya, però ja hi entren més emissores de BCN, aquí un vídeo gravat a la tercera paella:


Carretera de les Costes del Garraf:

Sitges-Vallcarca: No és gaire addient pel DX-FM entren senyals de molts centres emissors, i no hi ha cap bon lloc a on aparcar.

Vallcarca-Garraf: És la part millor per al DX-FM, a la Cala Morisca la carretera s´amaga cap a dins i allà entren bé les FM d´Algèria i de les Illes Balears, però no hi ha cap lloc a on sigui permès aparcar... quan la carretera torna a sobre el mar trobem 2 rectes a on ja entren fortes les FMs del País Valencià, però no poedem aparcar fins a l´aparcament del Pas de la Maladona, situat a 125 metres d´altura és el lloc més elevat de la carretera:
Allà podem aparcar, si tenim lloc!!!! ja q és un mirador molt freqüentat i escanejar la banda de la FM en busca de emissores llunyanes. Les freqüències far que utilitzo per a saber si hi ha propagació son:

88.4 RTA 3 Chréa, Algèria en francès, canal també ocupat per Catalunya Ràdio Montcaro i Ràdio La lluna des d´Alfàbia, Mallorca.
88.9 RAI 1 Sardenya, canal lliure cap a l´illa sarda.
91.5 R. El Badhja, Chréa, Algèria en àrab, canal ocupat també per Radio Clasica des de La Mussara.
101.7 France Culture Corse, canal lliure cap a l´illa corsa.
107.9 Radio Maria, Sardenya, un altre canal lliure cap a l´illa sarda.

Des de les Illes Balears i el País Valencià entren aquí multitud d´emissores, baixant cap al poble de Garraf perdem les emissores valencianes i algerianes, però seguim escoltant algunes de balears i les sardes.

Garraf-Castelldefels: aparcant en els miradors que hi ha sobre el mar podem escoltar de nou les emissores valencianes i algerianes, seguim escoltant les balears i arriben bé sobretot les FM que emeten des de Còrsega i Sardenya.


Receptor i antena:

Amb la ràdio del cotxe ja podem fer DX-FM sempre que tinguem una bona antena exterior, però el millor és tenir-ne una de millor qualitat.


Receptors portàtils:

DEGEN DE 1103, és una ràdio de fabricació xinessa de molta sensibilitat en FM, sobretot si es canvien els filtres originals per uns Maruta de 80 i 110 KHz, porta entrada per antena exterior i és la que utilitza el diexista italià Dario Monferini en aquest vídeo gravat al Pic del Martell:



Com a gran desaventatja és que el DEGEN DE 1103 no dispossa de RDS per a identificar les emissores, i com a aventatja trobem el preu, al eBay ronda els 65 € possat a casa. La mateixa ràdio fa de carregador de les bateries

Web del fabricant: www.degen.com.cn/english/info.asp

TECSUN PL 310, l´he provat només un dia captant el mateix que en la ràdio del cotxe, RAI 2 pels 90.7 i Radio Maria als 107.3 ambdues des de Sardenya. Porta un filtre digital DSP que promet molt, tal com veurem en el seguent receptor.

Pot rebre a partir dels 64 MHz, cobrint la banda OIRT utilitzada a països de l´est europeu, el model PL380 ha millorat aquest i és més recomenable.

Web del fabricant: www.tecsun.com.cn/english/

Receptor Hi-Fi:

SONY XDR F1-HD, pot utilitzar-se al camp si dotem d´aquesta ràdio d´una entrada per a l´alimentació a 12 v. i connectem la sortida d´àudio a l´entrada AUX de l´autoràdio o a l´entrada d´àudio d´un ordinador portàtil, per quan torni la propagació espero provar-lo al Pic del Martell i espero q em doni tant bon resultat com a casa:




La selectivitat és extraordinària gràcies al filtratge digital DSP que permet escoltar emissores llunyanes al costat d´una de local sense les fins ara lògiques "barbes".

Aquest aparell només es ven als USA i podem comprar-lo per eBay o a SONY USA:

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=1&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921665401984&SR=sony_search_seo&SQS=xdr%20f1

Antena:

L´antena és una part fonamental del DX-FM, amb molta propagació ja farem bones captacions amb la telescòpica, però amb una de directiva podem separar 2 o 3 emissores emetent en un mateix canal i escoltar emissores que arribin més fluix i que són inaudibles amb la telescòpica

RKB 5 elements log-periòdica, és l´antena q faig servir, de fabricació italiana dóna uns 5.5 dB de guanyança i és bastant directiva. El muntatge és fàcil i l´aguanto mitjançant un pal de PVC i una base.



Web del fabricant: http://www.rkb.it/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada