Total de visualitzacions de pàgina:

DX-TV A FINALS DELS ANYS 50 A "RADIO FERRER"

Què creieu que es podia veure en un receptor de TV a Vilanova fa quasi 60 anys i quan encara no emitia TVE des del Tibidabo? Doncs en dies de bona propagació arribava aquest senyal:


Es tractava de la RAI italiana emetent des del centre emissor de Punta Badde Urbara situat a l´illa de Sardenya, a quasi 1000 metres d´altura sobre la Mar Mediterrània i la seva senyal arribava a Vilanova desprès de recòrrer uns 600 km sobre el mar: 


En aquells temps no hi havien gaires comunicacions per ones hertzianes fora de les bandes més baixes (ona mitjana i curta) i potser sense molta propagació arribava la TV italiana a Vilanova a l´estar l´espectre buit. El centre emissor sard de Punta Badde Urbara va ser inaugurat al 1957, emetent la RAI pel canal VHF D (177,5 MHz) i TVE no emetria des del Tibidabo fins al el 14 de juliol de 1959, i per tant a Vilanova es va veure abans la RAI que no pas TVE, ja que la foto sembla ser de 1958. 

I què en sabem de l´home que apareix junt al televisor?
Doncs es tracta del propietari de "Radio Ferrer", en Josep Maria Ferrer Casañas que era conegut com el "Ferrer de la ràdio", el seu establiment es dedicava a la venda de ràdios, televisors i electrodomèstics, i estava situat a l´actual Carrer Llibertat 28, en aquesta foto es veu l´establiment a finals dels anys 50:



La filla del propietari de "Radio Ferrer", Rosa Ferrer, relata així com veien la RAI, possiblement al 1958:
"Abans no vàren començar les emissions de T.V.E, vam passar dos anys veient la RAI italiana. Ens haviem acostumat a veure el Giro De Italia i el Festival del Mediterrani. No ho sé si algú ho recorda... El meu pare va treure al carrer unes quantes teles i la gent veia les imatges al carrer asseguts en cadires!! Emocionant tot plegat, oí???"
Altres testimonis de l´època com el de l'Anna Bernadet Gorina afirmen que:  
"La primera vegada que vaig veure la tele era en aquesta botiga anant al cole, feien la cursa de bicicletes "Giro de Italia", sempre ho recordaré."

Quin viatge de DX-TV en el temps, i des de Vilanova!

Agraïments:
Maria Engracia Soler Mestre
Fotos i informació gràcies al Grup de Facebook: La Vilanova d´abans
Enllaç al post de Facebook de la foto de la RAI
Centre emissor de Punta Badde Urbara




2 comentaris:

  1. Molt curiós! Però inclús jo l'any passat també vaig rebre un mux de la Rai provinent de sardenya, des de casa (Maresme). Els anys passen i la tecnologia evoluciona però la propagació (pura física) es queda!

    ResponElimina